Gezond leven

Gezond leven is een onderwerp dat de laatste tijd helemaal hot is! Niet vreemd in deze moderne maatschappij, waarom bijna alles draait om presteren, presteren en nog eens presteren. Op den duur breekt dat een mens op. Depressies en burn-outs zijn aan de orde van de dag. Het is tijd om een aantal veranderingen aan te brengen in je leven om te voorkomen dat je er mentaal en fysiek aan onderdoor gaat! Daarom vind je op deze pagina een aantal zaken die betrekking hebben op ontspanning en de juiste balans in je leven.

 

Laat ik één ding voorop stellen. Het komt misschien wat bot over, maar we zijn verantwoordelijk voor onze eigen agenda. Vaak zijn we het dus zelf schuld als we na een week stress en hectiek uitgeblust op de bank liggen in het weekend. Het is ontzettend moeilijk om een keer ‘nee’ te zeggen wanneer een vriendin ons vraagt te helpen met het verkopen van oude spullen op de rommelmarkt, of als de buurvrouw vraagt of we op de koffie komen. Je hebt echter tijd voor jezelf nodig om goed te kunnen functioneren. En daarbij moet je soms mensen teleurstellen. Anders wordt het jou teveel en mensen met een burn-out zullen je kunnen vertellen dat je eerst zelf lekker in je vel moet zitten, voordat je anderen kunt helpen of een plezier kunt doen.

Ontspanning

apple-widescreen-stones-749014Oké, je hebt uiteindelijk een avondje voor jezelf. Niemand in huis, geen verplichtingen, je kunt lekker doen waar je zin in hebt. De volgende zaken staan garant voor een heerlijk ontspannen avond… Laat het bad vollopen en voeg heerlijk geurend badschuim erbij. Een lekker glaasje wijn en ontspannende muziek op de achtergrond. Genieten! Probeer in het hier en nu te leven en niet terwijl je in bad ligt, te stressen over wat je de volgende week allemaal moet doen. Creëer rust voor jezelf en ben je bewust van je omgeving. Zet overigens de telefoon uit zolang je in bad ligt, zo kun je tenminste niet gestoord worden tijdens je ontspanningsavondje.

Eten

Let ook op wat je op een avond consumeert. Een glaasje wijn kan geen kwaad, maar een volle fles soldaat maken en ook nog eens een zak chips of een reep chocolade naar binnen proppen, is niet goed voor je ontspanning. Vooral suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel omhoog schiet en dat maakt je op den duur niet gelukkiger. Zorg dus voor een voedzaam en gezond dieet. Dit draagt bij tot een evenwichtig leven! Meer hierover vind je op onze pagina over gezond eten.