Zo kom je erachter of je gevoelig bent voor gluten

Zo kom je erachter of je gevoelig bent voor gluten

Heb je na het eten van graanproducten last van onverklaarbare klachten, zoals buikpijn en vermoeidheid? Misschien ben je dan wel gevoelig voor gluten. In dit artikel vertellen we alles over de verschillende vormen van glutenintolerantie en welke signalen daarop wijzen.

Wat is glutenintolerantie?

Glutenintolerantie is de algemene term voor coeliakie en glutensensitiviteit. Beide vormen kenmerken zich door negatieve reacties van het lichaam op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt, couscous en vele andere graanproducten. Gluten zitten dus ook in voedingsmiddelen waarin die graanproducten zijn verwerkt, zoals brood, deegwaren en pizza’s.

Veel mensen denken dat coeliakie en glutensensitiviteit hetzelfde zijn, maar dat klopt niet. Er zijn duidelijke verschillen tussen beide vormen:

Coeliakie is de ernstige vorm van glutenintolerantie. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot als die regelmatig in aanraking komen met gluten. De darmwand kan hierdoor beschadigd raken, met als gevolg dat voedingsstoffen niet meer goed kunnen worden opgenomen door het lichaam.
Glutensensitiviteit of gevoeligheid voor gluten is een mildere vorm van glutenintolerantie. Bij mensen met deze vorm zijn er coeliakie-achtige klachten, maar kan het niet worden vastgesteld. Toch voelen zij zich beter als ze geen producten met gluten eten.

Volgens de Maag Lever Darm Stichting is de diagnose coeliakie in Nederland bij zo’n 25.000 mensen gesteld. Het komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Het werkelijke aantal mensen met coeliakie ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat de klachten niet altijd direct herkend worden. Die kunnen namelijk erg vaag zijn en per persoon sterk verschillen.

Hoe herken je glutenintolerantie?

Er zijn allerlei klachten die kunnen duiden op glutenintolerantie. Sommige symptomen hebben direct te maken met de darmen, andere niet. Een aantal voorbeelden:

• Aanhoudende diarree
• Plotseling gewichtsverlies
• Zweren in de mond
• Chronische vermoeidheid
• Buikpijn of buikkramp
• Een opgezette buik
• Bloedarmoede

Let op! Als je last heb van een of meerdere klachten in dit rijtje, wil dat nog niet zeggen dat je coeliakie hebt of gevoelig voor gluten bent. Deze diagnose kan alleen worden gesteld door een arts. Er zijn vele mogelijke oorzaken. Raadpleeg dus altijd een arts voordat je je dieet wijzigt.

Vermoed je dat je een vorm van glutenintolerantie hebt, maar wil je meer zekerheid voordat je een afspraak met de dokter maakt? Doe dan deze test  op de website van Schär, de bekendste fabrikant van glutenvrije producten. De test is alleen bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder!

Ik heb glutenintolerantie. Wat nu?

Als een arts coeliakie heeft vastgesteld, bestaat de behandeling uit het volgen van een glutenvrij dieet. Niet even, maar je hele leven lang. Dat lijkt misschien een enorm probleem, aangezien je zoveel producten in de supermarkt niet meer mag eten. En vroeger was dat ook zo, maar de tijden zijn gelukkig veranderd.

Tegenwoordig zijn er voor de meeste voedingsmiddelen glutenvrije alternatieven verkrijgbaar die minstens zo lekker zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of Schär heeft er een glutenvrije variant van op de markt gebracht. Een greep uit het aanbod:

• Broodproducten: alles van diverse soorten wit- en bruinbrood, croissants en baguettes tot hotdog- en hamburgerbroodjes.
• Snacks: een breed assortiment aan smaakvolle crackers, koekjes, repen, cake en andere zoete en hartige tussendoortjes.
• Pasta en pizza: blijf genieten van de Italiaanse keuken met glutenvrije pizzapakketten en spaghetti, penne, fusilli en ravioli.

Vergeet bovendien niet dat een groot aantal voedingsmiddelen van nature glutenvrij is. Denk aan groente en fruit, zuivel, aardappelen, rijst, noten, vlees, vis en gevogelte. Er zijn dan ook allerlei lekkere recepten te vinden zonder ingrediënten met gluten. Inspiratie opdoen? Kijk dan eens op de receptenpagina van Schär.

Kortom, ook met een glutenvrij dieet kun je genieten van heerlijk eten. Bon appetit!