Meer volkorenproducten eten verkleint de kans op darmkanker

Meer volkorenproducten eten verkleint de kans op darmkanker

Dat volkorenproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenbrood gezonder zijn dan witte graanproducten (geraffineerde graanproducten), is al langer bekend. Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is nu ook gebleken, dat het eten van volkorenproducten het risico op darmkanker verlaagt.

Het vermoeden dat hier een verband tussen is, bestaat al langer. Nu is er echter voor het eerst sterk wetenschappelijk bewijs geleverd dat het eten van drie porties volkorenproducten per dag (zo’n 90 gram) het risico op darmkanker met 17 procent kan verlagen. Eerder werd al bewezen dat het eten van vezelrijke producten het risico op darmkanker verlaagt.

Wetenschappelijk inzicht in risico op darmkanker

Meer volkorenproducten eten verkleint de kans op darmkankerAl langere tijd wordt er onderzoek gedaan naar de risico’s op darmkanker en hoe deze zo veel mogelijk verkleind kunnen worden. Voor het onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is al het beschikbare bewijs (uit 99 verschillende studies) verzameld en geanalyseerd. Deze bevindingen bevestigen dat het risico op darmkanker wordt verhoogd door:

  • Het eten van bewerkt vlees, zoals ham en salami
  • Het eten van veel rood vlees (meer dan 500 gram per week, bereid gewicht), zoals rund- en varkensvlees
  • Het hebben van overgewicht en obesitas
  • Het drinken van twee of meer glazen alcohol per dag

Alle wetenschappelijke data toont ook aan dat mensen die meer bewegen een kleinere kans op darmkanker hebben in vergelijking met mensen die weinig aan lichaamsbeweging doen. Het is niet nodig om intensief te sporten: alle vormen van beweging tellen mee, dus ook dagelijkse activiteiten zoals fietsen, wandelen en tuinieren.

Darmkanker komt veel voor in Nederland

In Nederland is darmkanker een van de meest voorkomende vormen van kanker. Bij mannen staat het op de tweede plek van de meest voorkomende vormen van kanker en bij vrouwen op nummer drie. Jaarlijks krijgen ruim 15.400 mensen de diagnose darmkanker.

In aanvulling van het rapport benaderukken experts dat geen enkele leefstijl een garantie biedt tegen kanker, maar dat gezonde voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij de preventie van darmkanker.