Stoppen met roken in Stoptober

Stoppen met roken in Stoptober

Het is weer oktober – de maand door verschillende gezondheidsorganisaties is uitgeroepen tot Stoptober. Het doel hiervan is om mensen te helpen met het stoppen met roken. Rokers die dit willen, kunnen zich hierbij aansluiten. Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober, omdat het gezamenlijke aspect ervoor zorgt dat de kans om het vol te houden met een factor vijf wordt vergroot.

Dat er voor een periode van 28 dagen is gekozen, is geen toeval. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 28 dagen nét lang genoeg is om te ervaren wat de positieve effecten zijn van het stoppen met roken. Eventuele ontwenningsverschijnselen zijn dan vaak al achter de rug en ook belangrijk: een periode van vier weken is goed te overzien. Bovendien is aangetoond, dat de kans om blijvend te stoppen maar liefst vijf keer zo groot is wanneer je het 28 dagen volhoudt, dan wanneer je die 28 dagen niet haalt.

Tiende druk van baanbrekend stoppen-met-roken-boek

Stoppen met roken in StoptoberOp de eerste dag van Stoptober werd niet alleen de lancering van de editie van 2017 gevierd, maar ook dat de tiende druk van het boek ‘Nederland stopt! Met roken’ verscheen. Van dit boek, dat geschreven is door de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker, gingen eerder al 65.000 exemplaren over de toonbank. In de nieuwste druk komen de nieuwste wetenschappelijke inzichten, bewezen effectieve methoden (zoals cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering) en succesverhalen van verschillende beroemdheden aan bod.

De auteurs hebben met hun boek ‘Nederland stopt! Met roken’ een ware revolutie in gang gezet wat betreft het rookstopbeleid in Nederland. Met hun Stichting Rookpreventie Jeugd dwongen zij tabaksfabrikant Philip Morris op de knieën en daagden zij met steun van KWF Kankerbestrijding de fabrikanten voor de rechter vanwege de strategie om ‘nieuwe’ jongeren, de zogenoemde ‘vervangingsgeneratie’, verslaafd te maken.

Het succes van vorig jaar

Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds (voorheen Astma Fonds), Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij.

Uit een enquête blijkt dat veruit de meeste deelnemers (92%) Stoptober 2016 positief hebben beoordeeld. Stoppers gaven aan, dat de app, steun via Facebook en andere social media en de berichten per e-mail daarbij enorm hebben geholpen. Ongeveer tweederde van alle deelnemers heeft het 28 dagen volgehouden.