5 tips om hooikoortsklachten drastisch te verminderen

5 tips om hooikoortsklachten drastisch te verminderen

De lente van 2017 begon wat koud en nat, maar daar lijkt de komende dagen verandering in te komen. Het weerbericht belooft ons warme, zonnige dagen. Dat is voor veel mensen goed nieuws, maar het kan ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Als je hooikoorts hebt, bijvoorbeeld.

Hooikoortspatiënten zijn minder blij met warme dagen zonder neerslag, omdat zij dan vaak meer last hebben van hun allergie. Dit komt doordat het grassenstuifmeel en het stuifmeel van verschillende bomen (die de veroorzakers zijn van de hooikoorts) beter door de lucht verspreid wordt op warme, droge dagen. In Nederland kun je van mei tot en met september last hebben van hooikoorts – in deze maanden geven de verschillende gras- en boomsoorten in ons land namelijk hun stuifmeel af.

5 tips om hooikoortsklachten drastisch te verminderen

Verschillende hooikoortsklachten

Hooikoorts is een verzameling van meerdere symptomen. Heb je hooikoorts, dan heb je vaak last van één of meerdere van de volgende klachten:

  • Niezen
  • Een verstopte en/of lopende neus
  • Prikkende, tranende, jeukende en/of rode ogen
  • Jeuk in de mond en/of keel
  • Verlies van geur- en/of smaakvermogen

Zo hou je de hooikoorts binnen de perken

Inmiddels zijn er allerlei middeltjes op de markt die hooikoortspatiënten kunnen gebruiken om de symptomen van hun allergie te verlichten. Hierbij valt te denken aan verschillende neussprays, homeopathische pilletjes, bijenpollen en een anti-allergie apparaatje.

Zoals bij alle klachten geldt echter, dat voorkomen beter is dan genezen. Natuurlijk is het lastig om grasstuifmeel volledig te omzeilen, maar met de volgende tips zorg je ervoor dat je zo min mogelijk last hebt van je hooikoorts:

  1.  Ga niet zelf het gras maaien en zorg dat je ook bij pas gemaaid gras uit de buurt blijft.
  2. Hang je was niet buiten te drogen. Stuifmeelpollen hechten makkelijker aan vochtige stoffen.
  3. Borstel en/of was je haren voordat je gaat slapen. Hiermee voorkom je dat stuifmeel in je bed terecht komt.
  4. Midden op de dag zitten de meeste pollen in de lucht, dus probeer dan even binnen te blijven.
  5. Gebruik papieren zakdoekjes die je na gebruik meteen weg kunt gooien.

Naast het toepassen van bovenstaande tips, kunnen hooikoortspatiënten hun klachten ook bijhouden met de AllergieRadar. Op deze website vind je een actueel en landelijk overzicht van gemelde hooikoortsklachten en een pollenplanner.