‘Doehetzelf-zuiveldrank’ kefir blijkt het best voor darmflora

‘Doehetzelf-zuiveldrank’ kefir blijkt het best voor darmflora

Wist je dat je dunne darm een lengte van maar liefst zes meter heeft? De belangrijkste functie van dit orgaan is het verteren van je eten (of wat daarvan over is nadat het in je maag is geweest) en het opnemen van de voedingsstoffen uit deze spijsbrei. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd, dat je darmen en je gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Talloze fabrikanten van zuiveldrankjes met pro-biotica hebben dit ook ontdekt en dit soort producten zijn dan ook een vast onderdeel van het supermarktaanbod geworden. De bewuste consument is immers bereid om flink wat geld neer te tellen voor een gezonde darmflora. Toch is dit helemaal niet nodig, want recent onderzoek van het Ierse Teagasc Research Centre heeft aangetoond dat een eeuwenoud zuivelproduct de grootste bijdrage levert aan een goede darmgezondheid: kefir. En kefir kun je makkelijk zelf maken en kost een fractie van de gehypete zuiveldrankjes.

Superfood in je beker

De basis van kefir is melk waaraan kefirkorrels worden toegevoegd. Deze korrels zorgen ervoor, dat de melk gaat fermenteren. Hierdoor ontstaat een friszure, romige melkdrank die boordevol zit met gezonde gisten en bacteriën.

Een ander gevolg van de fermentatie is dat er een hoge zuurgraad ontstaat, wat de gezonde gisten en bacteriën is staat stelt om te overleven in het zure milieu van de maag. Wanneer ze in je darmen terecht komen, kunnen ze daar aan het werk en je darmflora een boost geven. Een echte ‘superfood’ dus, die ook nog eens heel betaalbaar is als je het zelf maakt.