Een glas alcohol per dag vergroot de kans op borstkanker

Een glas alcohol per dag vergroot de kans op borstkanker

Hoewel er regelmatig wordt beweerd dat een glas rode wijn per dag gezond is, wijst een nieuw rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds juist iets heel anders uit. Uit deze nieuwe bevinden blijkt namelijk, dat zelfs één glas alcohol per dag de kans op borstkanker vergroot. Dit risico geldt voor vrouwen zowel voor als na de menopauze.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds geeft aan dat geen enkele leefstijl een garantie biedt tegen kanker, maar dat er wel maatregelen kunnen worden getroffen om de risico’s zo veel mogelijk te verkleinen. De onderzoekers schrijven dat ongeveer 2 op de 5 gevallen van borstkanker kan worden voorkomen door geen alcohol te drinken, meer te bewegen en op een gezond gewicht te blijven.

Een gezonde leefstijl om risico’s te verkleinen

Wie meer wil gaan bewegen om het risico op borstkanker voor de menopauze zo veel mogelijk te verkleinen, doet er volgens het rapport verstandig aan om te kiezen voor intensieve lichaamsbeweging, zoals bij zwemmen en hardlopen het geval is.

Wie de menopauze al gepasseerd is, let het best op het voorkomen van obesitas en overgewicht. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat deze twee factoren de kans vergroten op de meest voorkomende vorm van borstkanker. Daarnaast is aangetoond, dat overgewicht en obesitas ook de kans op tien andere vormen van kanker vergroten, waaronder darm-, lever- en alvleesklierkanker.

Wereldwijd onderzoek naar borstkanker

Borstkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. In 2016 werd er volgens de Nederlandse Kankerregistratie bij meer dan 14.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Elk jaar overlijden meer dan 3.000 vrouwen aan borstkanker.

Voor het nieuwe rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds hebben onderzoekers bevindingen uit 119 studies uit de hele wereld bij elkaar gebracht en geanalyseerd. In het onderzoek ging het om gegevens van in totaal 12 miljoen vrouwen, waarvan 260.000 vrouwen bij wie borstkanker werd vastgesteld. Het is de grootste analyse van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds over borstkanker sinds 2010.