Een nieuwe Schijf van Vijf, wat betekent dit voor jou?

Een nieuwe Schijf van Vijf, wat betekent dit voor jou?

Schijf van 5In 1953 introduceerde het Voedingscentrum de eerste Schijf van Vijf: vijf vakken met richtlijnen voor groente en fruit, brood, vlees, vis en melkproducten om Nederlanders te helpen gezond te eten. In de naoorlogse periode wat het advies vooral veel eten, want Nederlanders mochten geen gewicht verliezen. Inmiddels is de Schijf van Vijf vooral bedoeld om te voorkomen dat we te zwaar worden. Er is ook zoveel voedsel, en dan vooral lekkere dingen te koop! Op 22 maart introduceerde het Voedingscentrum de laatste update. Zij adviseren voortaan alleen producten die bijdragen aan je gezondheid, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek van de Gezondheidsraad. Hoe ziet die nieuwe Schijf van Vijf eruit?

Uitgebreider advies

De vijf vakken van de Schijf van Vijf verschillen van de allereerste in 1953. Nu gaat het om veel meer producten: 1) groente en fruit, 2) smeer- en bereidingsvetten, 3) vis, peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten, 4) brood-, graanproducten en aardappelen en 5) dranken. Er zijn ook veel producten uit het voedingsadvies gehaald. Dat heeft vooral te maken met de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die in deze producten zitten. Hieronder zie je een beknopt overzicht van de nieuwe adviezen.

Nieuwe richtlijnen

 • Eet 250 gram groenten per dag (dat was 200 gram)
 • Eet dagelijks een handje ongezouten noten en wekelijks een portie peulvruchten.
 • Drink dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee. Genoeg water is belangrijk!
 • Neem vaak zuivelproducten zoals yoghurt, kaas of melk (het liefst mager en naturel van smaak). Wil je zuivel met een smaakje, kijk dan eens naar de : maximaal 6 gram per 100 gram
 • Eet vooral volkoren als je voor brood, pasta of rijst kiest.
 • Gebruik zachte of vloeibare magarine of boter om mee te koken.

Niet meer in de Schijf van Vijf

Dit zijn de meest opvallende producten die je beter niet meer kunt eten:

 • Bewerkt vlees, vet vlees en vleesbeleg
 • Groente uit blik waaraan zout of suiker is toegevoegd of groene a la crème
 • Groentesap, tomatensap, vruchtensap (vanwege suiker)
 • Roomboter, harde margarine, harde boter, hard frituurvet (vanwege de vetten)
 • Slagroom, kookroom, feta, roomijs, softijs, yoghurtijs, 48+ en 60+ kaas (vanwege de vetten)
 • Wit brood, wit knäckebrod, beschuit (te weinig voedingsstoffen)
 • Sauzen en kant-en-klare sladressings

Okee, als je alles bekijkt, kan ik me voorstellen dat je niet meteen zin hebt om bijvoorbeeld saus, slagroom of roomboter op te geven.  Natuurlijk hoeft dat niet! Wil je het nog wel gezond houden, dan is de nieuwe richtlijn: 3-5 keer per dag iets kleins en maximaal 3 keer per week iets groots aan ongezondere voeding. Op de website van het Voedingscentrum vind je ook gezondere alternatieven voor de ongezondere producten.

En nu?

Wat denk je, ga jij nu anders eten? Ik varieer al veel met mijn voeding, maar zou op basis van deze richtlijnen meer groenten mogen eten. Op de voedingsstoffen in een product let ik al. Zo kies ik vaak uit twee vergelijkbare producten voor degene met de minste suiker en de meeste eiwit. Lijkt je dat moeilijk? Begin gewoon eens met de vier producten die ik aanbeveel. Dat zijn gezonde producten die je eenvoudig aan je boodschappenmandje kan toevoegen. Op de website van het Voedingscentrum vind je meer adviezen om in kleine stappen gezonder te eten, want dat houd je veel beter vol. En je vindt er recepten en voorbeeldmenu’s. Altijd leuk om zo inspiratie op te doen!