3 alternatieve sporten voor hardlopen

3 alternatieve sporten voor hardlopen

skeelerenEerder berichtte ik al eens dat hardlopen populair is onder Nederlanders. In 2014 waren er 2 miljoen hardlopers en dat aantal groeit nog steeds. Europese onderzoekers noemden vorig jaar hardlopen een van de snelstgroeiende sporten. Vooral vrouwen en hoger opgeleiden zouden hun drukke levensstijl combineren met deze actieve sport.  Er is echter ook een keerzijde aan de sport. Het aantal blessures neemt net zo goed toe. Vooral bij beginnende hardlopers ligt pijn aan knie, scheenbenen of enkel op de loer. In dit artikel worden drie alternatieven uitgelicht die ook goed zijn voor je gezondheid. En je doet ze lekker buiten!

1.     Wandelen of nordic walking

Hardlopen is belastend voor je rug en onderlichaam. Wandelen gaat in een lager tempo waardoor je minder ongemakken zult krijgen. En je kunt het nog steeds vanuit huis doen. Maak je serieus werk van wandelen, dan heb je wel goede wandelschoenen nodig. Er zijn genoeg winkels die je advies hierover geven. Wat ook populair is in het verlengde van wandelen, is nordic walking. Zeker 300.000 mensen zouden deze sport beoefenen. Nordic walking is wandelen met poles, ook wel speciale ‘wandelstokken’. De sport komt uit Finland, waar het een alternatief voor langlaufen was. Het grote verschil met wandelen is dat je bij nordic walking ruim 80% van je spieren gebruikt (benen, rug, schouders en armen). Bij wandelen is dat 50%. Laat je wel adviseren over de juiste techniek en goede stokken, want alleen dan verhoog je daadwerkelijk je uithoudingsvermogen en conditie.

2.     Skeeleren

Skeeleren is ook zo’n sport waarvoor je alleen de deur uit hoeft. Het is leuk en uitdagend voor wie daarvan houdt. Natuurlijk kun je net zo goed op een rustig tempo skeeleren. Je legt makkelijk lange afstanden af en bouwt vanzelf conditie op. Goede skates en leren om te remmen zijn belangrijk in de voorbereiding. Met skeeleren belast je vooral je bovenbenen en bilspieren, houd daar rekening mee als je voor het eerst naar buiten gaat.

3.     Fitness met bootcamp

Wil je een wat zwaardere sport? Tegenwoordig doen veel mensen aan bootcamp. Dat is fitness in de buitenlucht. Mensen zijn toch graag buiten, daarom is dit zo populair geworden. Bootcamp gebeurt onder leiding van een trainer en vaak in een kleine groep. Er zijn duizenden trainers in ons land, dus er is vast een groep in jouw buurt.

Ik wens je veel plezier buiten!